Velg riktig Blender for ditt behov

Å finne en blender som passer for deg og dine behov er ikke bare enkelt. Det finnes nemlig et hav av ulike blendere og et dryss av ulike funksjoner. Vi i Wilfa har derfor laget noen tips som gjør det enklere å velge - slik at blenderen blir en god investering.

ALLSIDIG KJØKKENREDSKAP

Blenderen er et av kjøkkenets mest allsidige redskaper. De fleste bruker den til å lage smoothies eller til å knuse is, men ofte stopper det der. Dessverre. En god blender kan faktisk forenkle en rekke oppgaver på kjøkkenet: Den kan lage vaffelrøre, barnemat, supper, sauser, pesto, dipper, kakao, mandelmel, havremel og mye mer.

  • Men hva er det egentlig som avgjør blenderens kvaliteter og bruksområder?

Blenderens kolbe

Størrelsen på blenderens kolbe er avgjørende for hvor mye du kan blende. En familie på fire som skal ha en smoothie på ca. 3 dl hver, trenger en relativt stor kolbe.

Husk at ferdig smoothie tar mindre plass enn ingrediensene som skal blendes. Du bør derfor velge en kolbe som rommer omkring 50 prosent mer enn ønsket smoothie-mengde.

Når det gjelder kolbens produksjonsmateriale har de ulike materialene ulike kvaliteter, og bør tilpasses ditt behov.

De fleste blendere med glasskolbe fungerer fint til å knuse is og andre harde ingredienser, men de tåler ikke høye temperaturer og store temperatursvingninger. Hvis du har laget deg en kald smoothie og skylder kolben i glovarmt vann, kan den sprekke. Blandinger over 60 grader kan også føre til at glasskolben sprekker.

Ofte er det lurere å velge en en borosilikat-kolbe, laget av varmebestandig glass som tåler opp mot 90 grader og store temperaturforskjeller.

Skulle du ha behov for enda høyere temperaturer, bør du velge en kolbe som er laget av Tritan – spesialplast. Disse kolbene tåler opp til 100 grader.

Noen kolber er laget av vanlig plast. Disse fungerer også til enkelte formål, men er ofte dårlige til å knuse is og andre harde ingredienser.

Blenderens motorstyrke og hastighet

En blenders motorstyrke oppgis i watt (W), og varierer fra ca. 500 watt til 2000 watt. Hastigheten oppgis i RPM (Rounds per minute), og varierer fra 10 000 – 40 000 RPM uten ingredienser. Jo høyere disse verdiene er – jo mer kraft er det i blenderen.

Motstanden i ingrediensene vil naturligvis senke blenderens hastighet, så dersom du ønsker å knuse både harde og store ingredienser bør du ha en kraftig og rask motor, gjerne over 1000 W og 20 000 RPM.

Blenderens kniver

Kvaliteten på stålet i knivene avgjør hvor vidt blenderen evner å gi deg de samme gode resultatene over tid. Med et hardt stål fra f.eks. Japan varer blenderen din lenger og du får en like fin smoothie hver dag, uke etter uke.

En blenders kniver er enten designet for å blende væskeblandinger eller for å knuse harde ingredienser. Blendere spesialisert for væskeblandinger har tverrbladet kniv eller sjøstjerne-type, der hvert blad har en spesielt innstilt vinkel. På den annen side har en blender som skal mestre hard knusing behov for en lengre kniv.

Det betyr ikke nødvendigvis at du må ha to kolber med ulike kniver. En kolbe med kniver designet for væske-behandling kan også knuse. På samme måte vil en kolbe med kniver designet for hard knusing også blende smoothies på en utmerket måte. Det tar bare litt lengre tid.

Blenderens program

Selv om mange blendere har programmer som hjelper deg å blende riktig, brukes ofte blenderen manuelt. Ønsker du det enkelt, er det imidlertid ingen grunn til ikke å velge en blender med ferdig innstilte programmer. Det kan ofte gjøre prosessen langt mer effektiv.

Blenderens tilbehør

Blant de mest populære tilbehørene til en blender er 2GO flaske og tamper. En 2GO flaske kan du blende rett i – det passer fint hvis du f.eks. skal ha blandingen med deg på jobb eller trening. Dessuten slipper du å vaske kolben i tillegg til 2GO flasken.

Tamper er en pinne du stikker ned i kolben, for å dytte ingrediensene ned til knivene, mens du blender. Veldig kjekt å ha, særlig hvis du har lite væske eller ingredienser som knivene ikke får tak i.

Tamper fås også med temperaturmåler som kan benyttes til å sjekke temperaturen når du lager varm kakao, suppe og lignende.

Dette er viktig å tenke på ved valg av blender

Rengjøring av blenderen

Alle blendere trenger rengjøring etter bruk. God og jevnlig rengjøring forlenger blenderens levetid og sørger for at knivblader og andre funksjoner slites mindre.

Hvordan du skal rengjøre blenderen avhenger av hvilken type blender du har og om knivene kan tas av eller ikke. Knivene skal aldri vaskes i oppvaskmaskinen, da vaskemiddelet sløver knivene.

Glasskolber har som regel avtagbare kniver, mens Tritan- og plastkolber har faste kniver.

Blendere med faste kniver vaskes ved å helle varmt vann med litt oppvasksåpe oppi kolben og kjøre blenderen på full hastighet. Kolben skyldes deretter med rent varmt vann. Er det rester som sitter godt fast bruker du oppvaskbørsten for å hjelpe til.

Hvis knivene/basen kan tas av, vasker du på samme måte, eller du skrur av basen med knivene og putter kolben i oppvaskmaskinen.